Intake schenken op papier
8.6

Intake schenken op papier

Onze lage tarieven zijn alleen van toepassing voor standaardsituaties. Vul de vragen in en maak je akte.

Zijn alle ontvangers van de schenking meerderjarig?

Je kunt niet eenvoudig schenken aan minderjarigen. Iemand die een schenking ontvangt moet die accepteren. Daarvoor moeten zij meerderjarig zijn. In andere gevallen moeten de ouders accepteren. De ouders moeten ook de belasting in Box 3 voor hun rekening nemen.

Is er voldoende geld bij jou of de ontvanger(s) om de verplichte rente te betalen?

Over het bedrag dat je gaat schenken op papier ben je verplicht rente verschuldigd. Heb je hier de middelen niet voor dan kan dat niet.

Is er voldoende geld bij jou of de ontvanger om de eventuele schenkbelasting te betalen?

Je kunt belastingvrij schenken. Het tarief is mede bepaald door de verhouding die je hebt tot de ontvanger, is het je kind, kleinkind of een ander. Wil je meer schenken dan kan dat betekenen dat je schenkbelasting moet betalen. Heb je hier de middelen niet voor dan kan dat niet. Tenzij de ontvanger dan de schenbelasting gaat betalen.

Verblijf je in een zorginstelling?

Als je in een zorginstelling verblijft dan is dat meestal een aanwijzing dat je niet meer voor jezelf kan zorgen. In dat geval kan je mogelijk ook geen zelfstandige besluiten meer nemen. Mogelijk kan het nog wel, maar dan zal er extra onderzoek door de notaris nodig zijn. Daarom kan het opstellen van een levenstestament, een testament of schenking in deze situatie niet tegen het goedkope tarief. Schets bij je offerteverzoek de situatie.

Ben je 18 jaar of ouder?

Als je niet meerderjarig bent kun je in principe geen akte maken. Ben je wel 16 jaar of ouder dan is dit onder omstandigheden mogelijk. Geef bij je offerteverzoek aan hoe oud je bent en wat je wens is.

Begrijp je Nederlands?

Als je niet voldoende Nederlands begrijpt moet er een tolk aanwezig zijn bij het tekenen van de akte. Je moet namelijk goed begrijpen waar je voor tekent. Die kosten zitten niet in onze lage prijs. Geef bij je offerteverzoek aan welke taal je spreekt.

Heb je een geldig Nederlands ID-bewijs?

Om een akte bij een notaris te passeren is een geldig ID-bewijs noodzakelijk. Dat moet Nederlands zijn om de gegevens te kunnen controleren in het BRP.

Uit de intake is gebleken dat je deze akte niet kunt opstellen tegen Doehetzelftarief. Je kunt een offerte ontvangen van een notaris.

offerte aanvragen
Beantwoord alle vragen en ontvang een vrijblijvende offerte.
Het is niet mogelijk om een offerte aan te vragen. Voor meer informatie over je onderwerp bekijk onze rubriek: Vraag de notaris.