Samenlevingscontract
8.5

Samenlevingscontract

Onze lage tarieven zijn alleen van toepassing voor standaardsituaties. Vul de vragen in en maak je akte.

Hebben jullie kinderen uit een eerdere relatie?

Als er kinderen zijn uit een eerdere relatie, dan moet je altijd een samenlevingscontract en twee testamenten opstellen. Bij overlijden hebben die eerdere kinderen een bijzondere positie als erfgenaam. De testamenten zullen niet gelijkluidend zijn. Dat heeft te maken met wie van wie erft in welke volgorde van overlijden. Het wordt dus iets duurder dan onze goedkope standaardprijs. Je kunt een offerte van de notaris vragen. Geef daarin duidelijk aan hoe jullie gezinssituatie in elkaar zit.

Willen jullie de kosten van de gemeenschappelijke huishouding evenredig verdelen?

Evenredige verdeling wil zeggen dat jullie de kosten verdelen in verhouding tot jullie inkomen. Als je dat anders wilt gaan doen zoals 50/50 of in vaste bedragen, dan zijn daar forse risico's aan verbonden. Die kan je niet in ons standaardcontract kwijt. Geef bij je offerteverzoek aan hoe je de kosten wilt gaan verdelen.

Hebben jullie een liefdesrelatie?

Onze samenlevingsovereenkomst is voor mensen die een liefdesrelatie hebben. Natuurlijk zijn er ook andere relaties denkbaar zoals broer/zus of beste vrienden. Deze overeenkomst is daar niet voor geschikt.

Zijn jullie ouder dan 18?

Als je niet meerderjarig (18 jaar of ouder) bent kunt je in principe geen geldig contract maken. Ben je wel 16 jaar of ouder dan is dit onder omstandigheden mogelijk. Je kan geen akte maken voor het goedkope tarief. Er is namelijk extra werk om dat te regelen. Geef bij je offertevraag aan hoe oud jullie zijn.

Begrijpen jullie de Nederlandse taal?

Beiden moeten jullie goed Nederlands begrijpen. Als je de Nederlandse taal niet beheerst moet er een tolk aanwezig zijn bij het tekenen van de akte. Die kosten zitten niet in onze lage prijs. Iedereen moet namelijk goed moet weten waar die voor tekent. Geef bij het offerteverzoek aan welke taal je spreekt.

Hebben jullie een geldig Nederlands ID-bewijs

Om een akte bij een notaris te passeren is een geldig ID-bewijs noodzakelijk. Dat moet Nederlands zijn om de gegevens te kunnen controleren in het BRP.

Uit de intake is gebleken dat je deze akte niet kunt opstellen tegen Doehetzelftarief. Je kunt een offerte ontvangen van een aangesloten notaris.

offerte aanvragen
Beantwoord alle vragen en ontvang een vrijblijvende offerte.
Het is niet mogelijk om een offerte aan te vragen. Voor meer informatie over je onderwerp bekijk onze rubriek: Vraag de notaris.