Intake schenken met verruimde vrijstelling
8.5

Intake geld schenken

Onze lage tarieven zijn alleen van toepassing voor standaardsituaties. Vul de vragen in en maak je akte.

Zijn alle ontvangers van de schenking meerderjarig?

Je kunt niet eenvoudig schenken aan minderjarigen. Iemand die een schenking ontvangt moet die accepteren. Daarvoor moeten zij meerderjarig zijn. In andere gevallen moeten de ouders accepteren. De ouders moeten ook de belasting in Box 3 voor hun rekening nemen.

Wil je de schenking kunnen herroepen?

Er zijn juridische of fisale redenen denkbaar waarom mensen herroepingsclausules in hun schenking willen opnemen. Die kunnen verstrekkende gevolgen hebben, die het karakter van een doehetzelfakte te boven gaan.

Wil je de schenking verrekenen met een toekomstig erfdeel?

Het kan zijn dat je een schenking doet aan één van je kinderen en dat je wil dat de schenking later wordt verrekend met zijn erfdeel. Die mogelijkheid hebben wij niet in ons model ingebouwd. We raden je ook aan om dit via een notaris te doen. Vraag een offerte en leg uit wat je wilt en hoeveel kinderen er zijn.

Wil je iets anders dan geld schenken?

Het kan zijn dat je iets anders wilt schenken, een huis, een schilderij, een waardevol object, een aandelenportefeuille. Het is mogelijk, maar niet in het model dat wij hebben ontwikkeld. Geef bij je offerteverzoek duidelijk aan waaruit jouw schenking gaat bestaan.

Ben je 18 jaar of ouder?

Als je niet meerderjarig bent kun je in principe geen akte maken. Ben je wel 16 jaar of ouder dan is dit onder omstandigheden mogelijk. Geef bij je offerteverzoek aan hoe oud je bent en wat je wens is.

Begrijp je Nederlands?

Als je niet voldoende Nederlands begrijpt moet er een tolk aanwezig zijn bij het tekenen van de akte. Je moet namelijk goed begrijpen waar je voor tekent. Die kosten zitten niet in onze lage prijs. Geef bij je offerteverzoek aan welke taal je spreekt.

Heb je een geldig Nederlands ID-bewijs?

Om een akte bij een notaris te passeren is een geldig ID-bewijs noodzakelijk. Dat moet Nederlands zijn om de gegevens te kunnen controleren in het BRP.

Uit de intake is gebleken dat je deze akte niet kunt opstellen tegen Doehetzelftarief. Je kunt een offerte ontvangen van een aangesloten notaris.

offerte aanvragen
Beantwoord alle vragen en ontvang een vrijblijvende offerte.
Het is niet mogelijk om een offerte aan te vragen. Voor meer informatie over je onderwerp bekijk onze rubriek: Vraag de notaris.