Intake Verklaring van Erfrecht
9.3

Intake Verklaring van Erfrecht

Je moet alle gegevens invullen van de erfgenamen. Ook van eventuele erfgenamen die al overleden zijn, daarvan geef je dan weer de erfgenamen op. Dus bijvoorbeeld als er een kind overleden is, dan geef je eventuele kleinkinderen door.

Onze lage tarieven zijn alleen van toepassing voor standaardsituaties. Vul de vragen in en maak je akte.

Was de overledene klant bij Aegon?

Het lage Aegon tarief is alleen van toepassing als de overledene klant was bij Aegon. Ons normale tarief is ook zeer laag, je kan hier een gewone verklaring van erfrecht maken.

Was de overledene jouw ouder, partner of sta je in diens testament?

In een verklaring van erfrecht komen alle erfgenamen voor. Als deze Verklaring niet voor een in een testament aangewezen erfgenaam, of het kind of de partner is, moet de notaris veel uitzoekwerk doen.

Je kunt als contactpersoon wel een ander zijn, zoals een executeur. Sta je in een andere verhouding tot de overledene zoals broer, zus of ouders, dan kun je via Verklaring van Erfrecht Familie een aanvraag doen. Sta je in een andere verhouding dan moet je een offerte aanvragen. Geef daarbij aan in welke verhouding je stond tot de overledene.

Gaan alle erfgenamen de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden?

Ga je verwerpen? Dan moet je dat zelf regelen bij de rechtbank. Jouw kinderen worden dan erfgenaam.

Stond de overledene in Nederland ingeschreven?

Als iemand niet in het Nederlandse BRP staat ingeschreven moeten er extra onderzoeken worden gedaan. Deze onderzoeken moeten in registers plaatsvinden waar een Nederlandse notaris geen online toegang, tot heeft.  Er is dus een offerte noodzakelijk.

Staat 1 van de erfgenamen onder bewind?

Als een erfgenaam onder bewind staat kan deze de erfenis niet zelf aanvaarden. Wij kunnen de verklaring van erfrecht alleen opstellen als de bewindvoerder, namens de erfgenaam, de erfenis beneficiair aanvaardt. Dit moet via de rechtbank. Nadat de stukken van de rechtbank binnen zijn (‘akte nalatenschap’), kunnen wij de verklaring van erfrecht opstellen. Je kunt dan ‘nee’ invullen en verder met de aanvraag.

Zijn alle erfgenamen 18 jaar of ouder?

Als je niet meerderjarig bent, kun je geen erfenis aanvaarden. Namens de minderjarige moet een wettelijke vertegenwoordiger de erfenis beneficiair aanvaarden. Zijn de minderjarige kinderen de kinderen van de overledene? In dat geval kunnen wij de Verklaring wel opstellen. 

Ben je 18 jaar of ouder?

Als je niet meerderjarig bent kun je in principe geen akte maken. Ben je wel 16 jaar of ouder dan is dit onder omstandigheden mogelijk. Geef bij je offerteverzoek aan hoe oud je bent en wat je wens is.

Begrijp je Nederlands?

Als je niet voldoende Nederlands begrijpt moet er een tolk aanwezig zijn bij het tekenen van de akte. Je moet namelijk goed begrijpen waar je voor tekent. Die kosten zitten niet in onze lage prijs. Geef bij je offerteverzoek aan welke taal je spreekt.

Heb je een geldig Nederlands ID-bewijs?

Om een akte bij een notaris te passeren is een geldig ID-bewijs noodzakelijk. Dat moet Nederlands zijn om de gegevens te kunnen controleren in het BRP.

Uit de intake is gebleken deze aanvraag niet mogelijk is tegen Doehetzelftarief. Je kunt vrijblijvend een offerte ontvangen.

offerte aanvragen
Beantwoord alle vragen en ontvang een vrijblijvende offerte.
Het is niet mogelijk om een offerte aan te vragen. Voor meer informatie over je onderwerp bekijk onze rubriek: Vraag de notaris.